Wat hebben rugklachten en borsten met elkaar te maken?
.
Klachten in de rug, nek en schouders zou je in eerste instantie niet zo snel associëren met grote borsten. Toch is er een groep vrouwen die hier last van heeft. Borsten zijn natuurlijk iets wat een vrouw een vrouw maakt. Mooie volle borsten worden vaak als een schoonheid gezien.
Maar grote borsten zijn ook erg zwaar. Zeker bij het bewegen en het sporten, kunnen vrouwen hierdoor flink last van hun bovenrug, nek en schouders krijgen. De borsten gaan dan op en neer en iedere keer moeten deze spiergroepen dat opvangen. Daarom kiezen vrouwen voor een borstverkleining, dit is een chirurgische ingreep die heel toepasselijk de borstverkleining heet.
Een borstverkleining kan dus een medische reden hebben
Bij het vergroten van de borsten (de borstvergroting) is de reden hierachter meestal cosmetisch. Vrouwen willen hun uiterlijk aanpassen. Bij een borstverkleining kan de reden dus ook medisch zijn. Als een vrouw binnen bepaalde gestelde eisen valt, kan de operatie zelfs vergoed worden door de zorgverzekeraar. Een vrouw moet bijvoorbeeld minimaal DD hebben en het BMI mag niet hoger zijn dan 30 en moet stabiel zijn voor een periode van 12 maanden. Deze eisen worden gesteld omdat de borsten ook door overgewicht groter geworden kunnen zijn.
Hoeveel wordt er weggehaald?
Voordat iemand in aanmerking komt voor een dergelijke ingreep is het van groot belang dat er eerst een consult wordt gedaan met een plastisch chirurg. Soms worden deze ingrepen in een regulier ziekenhuis gedaan, maar soms ook in een privé kliniek. Tijdens een dergelijk consult zal de chirurg naar de borsten kijken en bepalen of iemand in aanmerking komt.
Ook worden de risico’s besproken van een dergelijk operatie. Het is logisch dat er tijdens de operatie een stuk van de borst verwijderd wordt, dat is immers het doel. Het stuk dat verwijderd wordt is klierweefsel en verschilt in gewicht per geval. Gemiddeld is het ongeveer een halve kilo per borst. Dat gewicht hoeft een vrouw na een succesvolle operatie dan ook niet meer mee te dragen.